ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

Τι πάει να πει «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» και τι διαφορά έχουν αυτοί, από τα τζάμια που έχω στο σπίτι μου; 

Ο όρος «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη  μετάφραση του όρου “Energy efficient glass” για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά τα οποία δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι υαλοπίνακες αυτοί αποτέλεσαν επανάσταση στην τεχνολογία των μονωτικών υλικών γιατί παρουσιάζουν εκπληκτικά μεγαλύτερες επιδόσεις θερμομόνωσης σε σχέση με όλους τους μέχρι τότε γνωστούς τύπους υαλοπινάκων. 220% βελτίωση θερμομόνωσης σε σχέση με τους κοινούς διπλούς υαλοπίνακες και 400% σε σχέση με τους απλούς (μονούς) υαλοπίνακες!

Για δύο χιλιάδες χρόνια (από την παραγωγή των πρώτων ημιδιάφανων υαλοπινάκων, μέχρι σήμερα) ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το «τζάμι» στα ανοίγματα των κτιρίων (παράθυρα κλπ) ώστε και το φως της ημέρας να μπαίνει μέσα και να προστατεύονται οι ένοικοί τους από καιρικά φαινόμενα (αέρα, βροχή, ζέστη, κρύο), σκόνη, θόρυβο κλπ. Η βασική αρχή παρέμενε η ίδια, παρά την θεαματική βελτίωση της ποιότητας των υαλοπινάκων, ιδιαίτερα τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν είναι άλλωστε λίγα, ακόμα και σήμερα, τα κτίρια (σπίτια, μαγαζιά κλπ), ιδίως σε μικρές πόλεις και χωριά, που έχουν στα ανοίγματά τους απλά μονά τζάμια.

Επανάσταση στην θερμομονωτική απόδοση των υαλοπινάκων αποτέλεσε η εφεύρεση των «διπλών» υαλοπινάκων η οποία άρχισε να διαδίδεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Στην Ελλάδα η ουσιαστική ευρεία χρήση τους αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Συναντούμε έτσι αρκετά κτίρια (κυρίως διαμερίσματα) τα οποία κατασκευάστηκαν τότε να έχουν «διπλά τζάμια» δηλαδή δύο τζάμια κολλημένα μεταξύ τους περιμετρικά, με διάκενο ανάμεσά τους, έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν «αεροθάλαμο». Η επίδοση των «διπλών» εκείνων υαλοπινάκων σε όρους θερμομόνωσης, συγκρινόμενη με την επίδοση των μέχρι τότε τοποθετούμενων μονών υαλοπινάκων, ήταν βελτιωμένη κατά 200%.     

Από την ίδια περίπου εποχή, οι εταιρίες παραγωγής υαλοπινάκων άρχισαν να διαθέτουν στην αγορά τους υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-emissivity ή Low-E), με ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες παρεμπόδισης μεταφοράς της θερμότητας από την μία πλευρά τους στην άλλη, χάρις σε μικροσκοπικώς λεπτότατες επιστρώσεις μεταλλικών στοιχείων (οξειδίων Αργύρου κλπ) τα οποία εναπέθεταν στην επιφάνεια των υαλοπινάκων. Επρόκειτο για την 1η γενιά Ενεργειακών Υαλοπινάκων ή Υαλοπινάκων Low-E.

Σήμερα οι εταιρίες παράγουν πλέον και διαθέτουν Ενεργειακούς Υαλοπίνακες 3η γενιάς με ακόμη  πιο βελτιωμένες θερμομονωτικές δυνατότητες (πέραν του 400% σε σχέση με τους απλούς μονούς υαλοπίνακες και του 200% σε σχέση με τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες).

Ανάλογη του τύπου των υαλοπινάκων που έχουμε τοποθετημένους στο σπίτι μας, είναι και η διαφορά της θερμομονωτικής ικανότητάς των, σε σύγκριση με αυτήν των  σύγχρονων «Ενεργειακών Υαλοπινάκων» Low-E 3ης γενιάς.

 

Αγόρασα σπίτι το 2008 και μου είχαν πει ότι έχει πολύ καλά κουφώματα και μάλιστα με διπλά τζάμια…Δεν είναι ΟΛΑ τα διπλά τζάμια και ενεργειακά?: 

Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες πραπληροφορήσεις της αγοράς…. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πραγματικά ενεργειακοί υαλοπίνακες έχουν εντυπωσιακά καλύτερες θερμομονωτικές επιδόσεις σε σχέση με τους κοινούς διπλούς υαλοπίνακες. Η διαφορά μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 220%. Για να το καταλάβει κανείς καλύτερα, αρκεί να πούμε ότι όση ακριβώς βελτίωση θερμομόνωσης προσφέρει ο κοινός διπλός υαλοπίνακας από τον μονό , άλλη τόση (και λίγο παραπάνω) είναι η βελτίωση στην θερμομόνωση μεταξύ του κοινού διπλού και του πραγματικά ενεργειακού υαλοπίνακα 3ης γενεάς. 

 

Πως μπορώ να καταλάβω εάν στο σπίτι μου έχουν τοποθετηθεί ενεργειακοί υαλοπίνακες ή απλά κοινοί διπλοί??

Τα ενεργειακά τζάμια δεν μπορούν να ανιχνευθούν με γυμνό μάτι. Εντούτοις υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει εάν οι τοποθετημένοι στα κουφώματά του υαλοπίνακες είναι ενεργειακοί ή όχι.

Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να εφαρμόσει μια συσκευή ανίχνευσης ενεργειακών επιστρώσεων πάνω στην επιφάνεια του εξεταζόμενου υαλοπίνακα . Η συσκευή αυτή είναι μια απλή, ευρέως διαδεδομένη συσκευή την οποία διαθέτουν οι περισσότεροι κατασκευαστές/τοποθετητές ενεργειακών γυαλιών και το τεστ δεν διαρκεί περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να προμηθευτεί κανείς μια πηγή έντονης θερμότητας (όπως για παράδειγμα έναν ισχυρό προβολέα, ή μια (κόκκινη) λάμπα υπέρυθρης ακτινοβολίας). Στη συνέχεια δεν έχει παρά να παρεμβάλει μεταξύ της πηγής θερμότητας και του εαυτού του τον υπό εξέταση υαλοπίνακα. Ο απλός διπλός υαλοπίνακας δεν θα ελαττώσει επαρκώς την ροή θερμότητας σε αντίθεση με τον ενεργειακό ο οποίος θα περικόψει δραστικότατα την αίσθηση της ζέστης.

Ένας τρίτος τρόπος, είναι να βρούμε μια ηλιόλουστη μέρα και να μισοανοίξουμε το υπό εξέταση παράθυρο. Στη συνέχεια θα πρέπει να τοποθετήσουμε τον γυμνό βραχίονα του χεριού μας πίσω από το μισάνοιχτο παράθυρο, με τρόπο τέτοιο, ώστε ο μισός βραχίονας να είναι εκτεθειμένος απ’ ευθείας στον ήλιο, ενώ  ο υπόλοιπος να βρίσκεται στην «σκιά» του υπο εξέταση ενεργειακού υαλοπίνακα. Εάν ο υαλοπίνακας είναι πραγματικά ενεργειακός, τότε μετά την πάροδο ενός με δύο λεπτών θα αισθανθούμε το μισό μας χέρι να παραμένει δροσερό (αυτό που καλύπτεται από τον υαλοπίνακα), ενώ το άλλο μισό (αυτό που είναι εκτεθειμένο ανεμπόδιστα στον ήλιο) θα αρχίσει να «καίγεται»……

 

Τι πάει να πει Ενεργειακός Υαλοπίνακας τεσσάρων εποχών; 

Οι «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» έχουν κατ’ αρχήν την «ικανότητα» να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά (γι’ αυτό αποκαλούνται υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-E). Η ικανότητά τους αυτή μας βοηθά να «κρατούμε» την θερμότητα του σπιτιού μας τον χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι την ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω, εξοικονομώντας ενέργεια (για την θέρμανση ή τον κλιματισμό του χώρου, αντίστοιχα).

Η ιδιότητα αυτή των «Ενεργειακών Υαλοπινάκων» λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά ή λιακάδα), όλες τις ώρες (ημέρα και νύκτα), όλες τις ημέρες του χρόνου (χειμώνα – καλοκαίρι), εφόσον δεν εκτίθενται απ’ ευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Από την στιγμή την οποία οι υαλοπίνακες εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία τα πράγματα αλλάζουν. Οι απλοί Ενεργειακοί Υαλοπίνακες δεν έχουν σχεδιαστεί για να «φράξουν» την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ενέργειας  η οποία διαπερνά ένα τζάμι όταν το «βαράει» ο ήλιος. Το κομμάτι λοιπόν αυτό της εκπεμπόμενης ηλιακής ενέργειας διαπερνά ανεμπόδιστο τον υαλοπίνακα, εισέρχεται στον χώρο μας, απορροφάται από τα διάφορα αντικείμενα και επανεκπέμπεται από αυτά υπό την μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας (δηλαδή ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ). Όταν αυτή η θερμότητα προσπαθήσει να διαφύγει θα πέσει πάνω στον ενεργειακό υαλοπίνακά μας, ο οποίος αποτελεί ΑΡΙΣΤΟ μονωτικό της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα άριστο θερμοκήπιο το οποίο πολύ σύντομα είτε θα μας φέρει δυσφορία, είτε θα  μας αναγκάσει να πληρώνουμε αδρά στον λογαριασμό του κλιματιστικού…...

Έτσι οι εταιρίες παραγωγής υαλοπινάκων, δημιούργησαν μια κατηγορία Ενεργειακών Τζαμιών με πρόσθετες επιστρώσεις, ικανές να ελέγξουν την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στα κτίρια. Τα Ενεργειακά αυτά γυαλιά ,πέρα από την ικανότητά τους να δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά, έχουν και την ικανότητα να εμποδίζουν την προσπέλαση της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας προς το εσωτερικό των κτιρίων και αποτελούν την κατηγορία των υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου (Solar Control ) γνωστότεροι στην αγορά σαν Υαλοπίνακες Τεσσάρων Εποχών υπό την έννοια ότι λειτουργούν και το καλοκαίρι όταν ο καυτός ήλιος «κτυπάει» τα τζάμια.     

Είναι προφανές ότι εφόσον ο ήλιος δεν «βλέπει» τα παράθυρα, είτε γιατί αυτά είναι βορεινά, είτε γιατί είναι κάτω από βεράντες, τέντες, σκίαστρα , δέντρα, κλπ, αρκούν οι απλοί Ενεργειακοί Υαλοπίνακες. Η τοποθέτηση των Solar Control ή τεσσάρων εποχών υαλοπινάκων, έχει νόημα μόνο εφ’ όσον πρόκειται για ανοίγματα στα οποία «πέφτει» επάνω ο ήλιος, τα διαπερνά και θερμαίνει το εσωτερικό των κτιρίων.

 Σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες στις οποίες η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να είναι ευχάριστη ή έστω λίγο ενοχλητική, οι νότιες χώρες υποφέρουν από αυτήν, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Σκεφθείτε πόσο δύσκολο είναι να κλιματίσουμε έναν χώρο το καλοκαίρι, αν μπαίνει μέσα ο ήλιος από τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τα υαλοπετάσματα.

 

Αρκεί να αντικαταστήσω τα παλιά τζάμια του σπιτιού μου με σύγχρονα «Ενεργειακά», ώστε να εξασφαλίσω ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας; 

Ασφαλώς ναι.

Κάθε στοιχείο ενός κτιρίου έχει την δική του συμβολή στην απώλεια θερμότητας. Θερμότητα διαφεύγει από παντού (από τους τοίχους, την οροφή, το δάπεδο, τα ανοίγματα). 

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να αρχίζει από την αντικατάσταση των υαλοπινάκων.

ü  Πρώτον ότι από τα ανοίγματα ενός κτιρίου «δραπετεύει» το 30% περίπου της θερμότητάς του.

ü  Δεύτερον ότι η αντικατάσταση των υαλοπινάκων είναι (πλην εξαιρέσεων) απλή, γρήγορη και ουσιαστικά «ανώδυνη» παρέμβαση.

ü  Τρίτον ότι η αντικατάσταση των υαλοπινάκων έχει μικρό κόστος (600 € περίπου για ένα σπίτι 100 τ.μ.), μικρότερο από κάθε άλλη παρέμβαση.

ü  Τέταρτον ότι έχει άμεσα και «χειροπιαστά» αποτελέσματα.

 

Θα πρέπει να αντικαταστήσω και τα παλιά κουφώματα που έχω; 

Όχι υποχρεωτικά.

Το πλαίσιο (κούφωμα) ενός ανοίγματος (παράθυρου ή μπαλκονόπορτας), «ευθύνεται» για μικρό μόνο μέρος της συνολικής απώλειας του ανοίγματος, (εξαρτώμενο από τις διαστάσεις του ανοίγματος, την διατομή και την μορφή του προφίλ, το υλικό και την ποιότητας κατασκευής του κλπ). ….. Ας μην ξεχνάμε ότι το πλαίσιο που αποτελεί κατά μέσο όρο το 20% του ανοίγματος δεν μπορεί να παίζει σημαντικότερο ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας από τον υαλοπίνακα που αποτελεί το 80%.

Καλείται συνεπώς κάθε ενδιαφερόμενος, να σταθμίσει το όφελος και το κόστος της αντικατάστασης των πλαισίων (κουφωμάτων) ενός κτιρίου, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι νέοι υαλοπίνακες μπορούν να εφαρμοστούν στα υφιστάμενα πλαίσια (κουφώματα).

 

Πώς προσδιορίζεται η θερμομονωτική αποδοτικότητα των υαλοπινάκων;

Η θερμομονωτική αποδοτικότητα των υαλοπινάκων, προσδιορίζεται με τον συντελεστή θερμοπερατότητας U-Value ή K-Value

U-Value = W/m2 0K : Εκφράζει τις απώλειες θερμότητας ανά τετραγωνικό μέτρο τοποθετημένου υαλοπίνακα, για κάθε βαθμό (Κέλβιν οK ή Κελσίου οC)  θερμοκρασιακής διαφοράς εξωτερικού – εσωτερικού χώρου.

 

Επί παραδείγματι:

Ο U-Value ενός μονού διάφανου υαλοπίνακα πάχους 4mm, είναι της τάξεως των 5,4Watt

Άρα για ένα σπίτι με 20m² υαλοπίνακες που διατηρεί διαφορά θερμοκρασίας 15 οC, θα έχει απώλειες : 20m² χ 15 οC χ 5,4 = 1.620Watt, ή 38,8Kwh την ημέρα.

 

Ο U-Value ενός διπλού υαλοπίνακα αποτελούμενου από δύο διάφανους μονούς υαλοπίνακες πάχους 5mm ο καθένας, με διάκενο ανάμεσά τους 16mm, είναι της τάξεως των 2,9Watt

Άρα αν σπίτι του προηγούμενου παραδείγματος αλλάξει του υαλοπίνακες με αυτούς, οι ημερήσιες απώλειες θα γίνουν  : 20m² χ 15 οC χ 2,9 = 570Watt, ή 13,7Kwh την ημέρα.

 

Ο U-Value ενός διπλού υαλοπίνακα αποτελούμενου από έναν απλό διάφανο υαλοπίνακα πάχους 5mm και έναν «Ενεργειακό Υαλοπίνακα» τρίτης γενιάς πάχους 5mm, με διάκενο 16mm, ανάμεσά τους, είναι της τάξεως του 1,1Watt

Δηλαδή αν στο ίδιο σπίτι αλλάξουμε του υαλοπίνακες με διπλούς ενεργειακούς, οι ημερήσιες απώλειες θα γίνουν  : 20m² χ 15 οC χ 1,1 = 330Watt, ή 7,9Kwh την ημέρα!!!.

 

Είναι αλήθεια ότι η επίδοση των ενεργειακών τζαμιών μειώνεται με τον χρόνο:

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ!!

Η ικανότητα της αντανάκλασης της υπέρυθρης ακτινοβολίας, η οποία προσδίδει στα ενεργειακα τζάμια τις εκπληκτικές θερμομονωτικές τους ιδιότητες, οφείλεται σε επιστρώσεις υψηλής τεχνολογίας οι οποίες από την στιγμή που θα κατασκευαστεί και θα σφραγιστεί ο ΚΑΘΕ ενεργειακός υαλοπίνακας παραμένουν αναλλοίωτες με τον χρόνο.

Το φαινόμενο της μείωσης της θερμομόνωσης ενός ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ διπλού υαλοπίνακα  με την πάροδο του χρόνου, οφείλετε στην διάχυση στην ατμόσφαιρα των ευγενών αερίων (Argon, Krypton, Xenon κλπ) με τα οποία γεμίζουν συνήθως τους αεροθαλάμους οι κατασκευαστές με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της θερμομόνωσης του υαλοπίνακα.  Τα ευγενή αυτά αέρια έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμομόνωση του υαλοπίνακα κατά 20% περίπου επί πλέον. Ανάλογα όμως με το είδος της κόλας με το οποίο έγινε η σφράγιση, τα αέρια αυτά με τον χρόνο διαρρέουν αργά προς το περιβάλλον (είναι ακίνδυνα γι’αυτό και ονομάζονται «ευγενή»).  Οι κόλες που χρησιμοποιούνται για την οικιακή υάλωση παρουσιάζουν ελάχιστη διάχυση με χρόνο «ημίσειας ζωής» τα 10 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά από 10 χρόνια θα έχει μείνει το μισό από το αρχικό αέριο, μετά από 20 χρόνια το μισό του μισού (=25%) μετά από 30 χρόνια το μισό του 25% και ούτω κάθε εξής. Φυσικά, πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό, ότι το ελάχιστο επιπλέον κόστος που πληρώνει κανείς για το ευγενές αέριο, αποσβαίνεται από τον ΠΡΩΤΟ κιόλας χρόνο χρήσης.

 Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες 3ης γενεάς, δεν έχουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανένα όριο στην διάρκεια της ζωής τους, ενώ δεν απαιτούν απολύτως καμία ειδική συντήρηση πέρα του τυπικού καθαρισμού όπως και όλοι οι απλοί υαλοπίνακες.

 

Υπάρχει ένας μόνο τύπος ενεργειακού υαλοπίνακα?

Όχι.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία η οποία δύναται να καλύψει οποιαδήποτε ιδιαίτερη απαίτηση. Το ποιος από αυτούς ταιριάζει περισσότερο στην κάθε περίπτωση, είναι κάτι το οποίο θα υποδείξει ο ειδικός κατασκευαστής / τοποθετητής ενεργειακών γυαλιών, αφού πρώτα ενημερωθεί για τις ιδιαιτερότητες τις κάθε κατασκευής (προσανατολισμός, διάσταση ανοιγμάτων, απαιτήσεις σκίασης κλπ). Επίσης κατά την τελική επιλογή μπορεί να ληφθούν υπ’όψιν και άλλες ανάγκες οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν επ’ ευκαιρία της αλλαγής των υαλοπινάκων, όπως ασφάλεια, προστασία από ακτινοβολία UV, ηχομόνωση, θωράκιση από Η/Μ ακτινοβολία, αντιβατηριαδιακή προστασία, κ.ά.

 

Τελικά, γιατί η ενεργειακή υάλωση μπορεί να θεωρηθεί «οικολογικό»  προϊόν? :

Καταρχάς ο υαλοπίνακας είναι πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό μια και αποτελείται 60% από χαλαζιακή άμμο, 18% από σόδα ,13% από δολομίτη και μικρά ποσοστά από ασβεστόλιθο, θεικά άλατα και φυσικά οξείδια μετάλλων, ΟΛΑ φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.

Επί πλέον, μπορούμε μετά βεβαιότητας μα πούμε ότι ο υαλοπίνακας είναι ότι ο ισχυρότερος σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα  CO2  μια και  για την παραγωγή 1 τετραγωνικού μέτρου εκπέμπονται άπαξ 25kg ενώ από την χρήση της εξοικονομούνται 91kg ετησίως εφόρου ζωής.!!

  

Σε πόσο χρόνο θα αποσβέσω τα χρήματα που θα δώσω για την αντικατάσταση των υαλοπινάκων μου, από την οικονομία που θα έχω σε ενέργεια (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ);

Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εξαρτάται από την χρήση ενέργειας για θέρμανση ή κλιματισμό, κλπ. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, για ένα κοινό σπίτι (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) 100m²  περίπου, για το οποίο η δαπάνη αντικατάστασης των υαλοπινάκων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 – 600 Ευρώ, η απόσβεσή της υπολογίζεται σε δύο χρόνια.

 

Σε ποιόν πρέπει να απευθυνθώ για την αντικατάσταση των τζαμιών του σπιτιού μου; 

Ο καταλληλότερος είναι ένας εξειδικευμένος τοποθετητής υαλοπινάκων (τζαμάς), πιστοποιημένος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ).

Απευθυνθείτε σε κάποιον στην περιοχή σας ο οποίος θα σας προτείνει τον κατάλληλο υαλοπίνακα για την περίπτωσή σας. Ενημερωθείτε για τις εκπληκτικές θερμομονωτικές ιδιότητες των σύγχρονων υαλοπινάκων, για τα άμεσα αποτελέσματα σε εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων φυσικά) που θα έχετε από την εγκατάστασή των και την απλή και ανώδυνη διαδικασία αντικατάστασης των παλιών.

Η  PRISMA A.E. εισάγει και διαθέτει στους επαγγελματίες του κλάδου (επεξεργαστές και τοποθετητές υαλοπινάκων), τους Ενεργειακούς Υαλοπίνακες των μεγαλυτέρων διεθνώς εταιριών και εργοστασίων παραγωγής.

Αν συναντάτε οποιαδήποτε δυσκολία, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε μας για ενημέρωση, συμβουλή ή σύσταση. Θα είναι χαρά μας να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον κατάλληλο υαλοπίνακα, τον αξιόπιστο επαγγελματία και να απολαύσετε τα οφέλη των σύγχρονων υαλοπινάκων.

 

Tι πάει να πει, ότι  η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομείται?

Ανεξάρτητα από το καύσιμο που θα επιλέξουμε για να ζεσταθούμε, πάντοτε θα πληρώνουμε  κάποιο «ενεργειακό κόστος» για την θέρμανσή μας. Το κόστος αυτό δεν αποτιμάται ΜΟΝΟ σε χρήμα!!

Αν για παράδειγμα επιλέξουμε την καύση του ξύλου, τότε η θέρμανσή μας θα «κοστίσει» την αποψίλωση κάποιων δασών ετησίως…. Αν πάλι επιλέξουμε την χρήση πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας, τότε  είτε θα «πληρώσουμε» (αργά ή γρήγορα) με την μόλυνση του πλανήτη μας με την απόρριψη των πυρηνικών αποβλήτων (ή ακόμα χειρότερα με ακούσια μόλυνση)….. Στην περίπτωση της Ελλάδας όπου η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από καύση τύρφης το τίμημα είναι η υποβάθμιση του ίδιου του αέρα που αναπνέουμε!!! Καταλαβαίνουμε ότι το χρηματικό κόστος είναι απλά ένα κλάσμα του προβλήματος….

Αλλά ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα και ας υποθέσουμε επίσης ότι βρέθηκε ένας  «μαγικός τρόπος» να θερμαινόμαστε με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο που θα μπορούσαμε να βρούμε π.χ. 1/10 του σημερινού κόστους…. Εάν επαναπαυόμενοι σε αυτήν την «φθηνή»  λύση αρχίσουμε να σπαταλάμε αυτήν την πηγή (αφήνοντας ανοιχτές πόρτες, αγνοώντας για την θερμομόνωσή, ανεβάζοντας υπερβολικά τον θερμοστάτη μας κλπ) και αυξήσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες κατά 10 φορές  τότε πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε έναν υπερβολικό λογαριασμό, απορώντας για το πώς είναι δυνατόν…..

Αντιθέτως, ας υποθέσουμε ότι μετά από 20,30 ή 50 χρόνια η ενέργεια έχει ακριβύνει κατά 200 ή και 500% !!! Ταυτόχρονα όμως πως η τεχνολογία θα μας δώσει τρόπους να βελτιώσουμε την θερμομόνωσή μας κατά 1000% (σήμερα υπάρχουν ήδη τέτοιες τεχνολογίες για τους υαλοπίνακες σε πειραματικό στάδιο), τότε με απλούς υπολογισμούς, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς, ότι το τελικό άμεσο ενεργειακό κόστος θα είναι κατά πολύ καλύτερο…

 

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ «ΦΘΗΝΟ» ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑÏΚΑ?

Όταν κάποιος αγοράζει κάποιο αυτοκίνητο καλείται να επιλέξει μεταξύ κάποιου  εξοπλισμού ασφαλείας. Η κάθε αυτοκίνητοβιομηχανία έχει επενδύσει με διαφορετική φιλοσοφία πάνω στον τομέα «ασφάλεια» όπου η πρόοδος είναι μεγάλη και έχει να κάνει με πολλά και διάφορα αξεσουάρ. Κάποια από αυτά όπως οι ζώνες ασφαλείας, οι αερόσακοι, οι ελεγχόμενες ζώνες παραμόρφωσης και οι προφυλακτήρες εστιάζουν στο τι θα συμβεί ΜΕΤΑ το τρακάρισμα. Κάποια άλλα όμως, όπως το ABS, τα αεριζόμενα δισκόφρενα, οι αεραναρτήσεις, τα συστήματα ενίσχυσης πέδησης και τα συστήματα αυτόματου/προληπτικού φρεναρίσματος εστιάζουν στο να ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ το τρακάρισμα…..

Αν ρωτούσαν κάποιον από εμάς που  θα προτιμούσε να επενδύσει τα χρήματά του η αυθόρμητη απάντηση θα ήταν «και στα δύο»!! Αν όμως καλούνταν να επιλέξει τότε οι περισσότεροι θα επέλεγαν να επενδύσουν τα χρήματά τους στο να ΜΗΝ τρακάρουν…

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον τομέα της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσυπογράφοντας την συνθήκη του Κιότο δεσμεύτηκε για το ότι μέχρι το 2020 θα ΜΕΙΩΣΕΙ τις ενεργειακές της ανάγκες κατά 20%, θα παράγει τουλάχιστον το 20% των ενεργειακών της αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΚΑΙ θα μειώσει τις εκπομπές CO2  κατά 20%.

Με λίγα λόγια ο στόχος ΔΕΝ είναι να εξακολουθούμε να κατασπαταλούμε τους ενεργειακούς πόρους του πλανήτη αλόγιστα επαναπαυόμενοι στη παραγωγή φθηνής ενέργειας, αλλά ούτε και να επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με ρύπους προκειμένου να παράγουμε συστήματα που «βγάζουν» φθηνή ενέργεια.

Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και εδώ πρέπει να υπάρχει η αρμονική ισορροπία μεταξύ του περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, του κόστους παραγωγής αυτής που αναπόφευκτα θα καταναλώσουμε και των ρύπων τους οποίους ΣΥΝΟΛΙΚΑ εκπέμπουμε προκειμένου να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Στη χώρα μας δυστυχώς αυτή η ισορροπία χάθηκε!

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνει κανείς μια μαζική χειραγώγηση των πολιτών στην αναγκαιότητα και στο κέρδος της επένδυσης σε φωτοβολταικά συστήματα, σε βαθμό που το 95% των πολιτών να θεωρεί ότι τα φωτοβολταικά είναι η μοναδική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Πρέπει λοιπόν κανείς να διερευνήσει την αποδοτικότητα μιας τέτοιας επένδυσης τόσο για τον επενδυτή όσο και για την κοινωνία γενικότερα.  Αν κανείς προσπαθήσει να βρει το κόστος παραγωγής της ενέργειας στην Ελλάδα,  από τον ισολογισμό της ΔΕΗ, θα διαπιστώσει, ότι για την παραγωγή 35 εκατομμυρίων Mwhe δαπανώνται (σε πρώτες ύλες όπως ο λιγνίτης το αέριο κλπ) 750 εκατομύρια € ετησίως. Άρα η παραγωγή του 20% (υποχρέωση Κιότο) αυτής της ενέργειας κοστίζει 150 εκατομμύρια € το χρόνο.

Για να παραχθεί αυτή η ενέργεια από φωτοβολταΐκά συστήματα (τα οποία αποδίδουν περίπου 1.400Mwhe/εγκατεστημένο Mw), χρειάζεται να εγκατασταθούν 5.000Mw. Δεδομένου του κόστους εγκατάστασης στα 3 εκατομμύρια €/Mw, με έναν πολλαπλασιασμό βλέπουμε ότι για να καλυφθεί ο στόχος του 20% πρέπει να επενδυθούν  :

5.000Mw X 3εκατομμύρια € = 15 δις €….

Με λίγα λόγια η Ελλάδα για να είναι εντάξει στην δέσμευσή της, πρέπει να επενδύσει 15 δις (σε ένα εισαγόμενο προϊόν) και να πληρώνει 90 εκατομμύρια € τόκους ετησίως  για να παράγει ενέργεια η οποία διαφορετικά θα της κόστιζε  150 εκατομμύρια τον χρόνο!!!!

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ!..Προκειμένου να καταστεί μια τέτοια επένδυση θελκτική η ΔΕΗ πληρώνει στους επενδυτές  0,30-0,50€/kwh (έναντι των 0,10-0,20€ που της κοστίζει η ίδια παραγωγή), λεφτά τα οποία πολύ απλά μετακυλείει στο κόστος της  και χρεώνει γιαυτό ΟΛΟΥΣ του καταναλωτές!!!!

Υπαρχει άλλη λύση ???

Μα φυσικά!!

Η λύση βρίσκεται στο να ΜΕΙΩΣΕΙ κανείς ΠΡΩΤΑ της ενεργειακές του δαπάνες και ΜΕΤΑ να επενδύσει στο να καλύψει τις εναπομείνουσες ανάγκες με ΑΠΕ.

Αν κάποιος για παράδειγμα επενδύσει στο να αλλάξει τους υαλοπίνακες του σπιτιού του με άλλους, σύγχρονους,  ενεργειακούς 3ης γενεάς θα δαπανήσει περίπου 800€  για ένα τυπικό μέσο διαμέρισμα. Το ενεργειακό όφελος θα είναι περίπου (για την περιοχή της Θεσσαλονίκης) 1,070kwh  από την θέρμανση  +  360kwh από την ψύξη x 0,15€/kwh χρέωση από ΔΕΗ =  214€  όφελος/έτος….  Δηλαδή σε 2 χρόνια απόσβεση του κόστους αντικατάστασης και από εκεί και πέρα κάθε χρόνο 214€ στην τσέπη του ιδιοκτήτη…. Χωρίς ΚΑΜΙΑ επιβάρυνση του περιβάλλοντος, χωρίς ΚΑΜΙΑ επιβάρυνση των υπολοίπων συμπολιτών μας…( Για να έχει το ίδιο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ όφελος από ένα φωτοβολταικό θα έπρεπε να επενδύσει 3.000€)

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα υπόλοιπα συστήματα «παθητικής» ενεργειακής βελτίωσης, τα οποία με χαμηλό κόστος επένδυσης και χωρίς κανένα κόστος συντήρησης μετά την αρχική επένδυση ΜΕΙΩΝΟΥΝ τις ενεργειακές δαπάνες τις κατοικίας μέχρι και 85%!!!!.... Το υπόλοιπο είναι αυτό το οποίο θα πρέπει κάποιος να παράγει με  ΑΠΕ ώστε να πετύχει αυτό που ονομάζεται κατοικία μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης….

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι για να επιτύχουμε τους Ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους με το μικρότερο δυνατό κόστος πρέπει να επενδύσουμε τα λιγοστά μας χρήματα εκεί που θα αποδώσουν βέλτιστα. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα σήμερα καταναλώνει 100 μονάδες ενέργειας ετησίως θα πρέπει να επενδύσουμε ώστε να παραχθούν 20 μονάδες από ΑΠΕ…. Αν όμως καταφέρουμε να μειώσουμε την ετήσια στις 70 ή ακόμα και στις 60 τότε αρκεί να επενδύσουμε στην παραγωγή μόλις 12 μονάδων από Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας….. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ! 

 

Γιατί να επιλέξετε ενεργειακά τζάμια

Η τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα: 

  • Πολλαπλασιάζεται η θερμομόνωση
  • Βελτιώνεται η άνεση του χώρου
  • Εξαφανίζονται τα φαινόμενα υγροποίησης
  • Μειώνεται η αναγκαία ισχύς συσκευών θερμανσης/ψύξης
  • Αυξάνεται  έως και 200% η θερμομόνωση, σε σχέση με τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες
  • Με την εξοικονομηση ενέργειας (πετρέλαιο/ρεύμα)  μειώνεται η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου

Διαβάστε επιπλέον:  

  ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΥΑΛΩΣΗΣ ΣΕ ΥΠΑΡΧΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

  ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΥΑΛΩΣΗΣ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

  15/2/2011 - ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

  1/5/2010 - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ - Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ / ΤΖΑΜΙΑ: Μύθος και πραγματικότητα - Το blog της Πρίσμα

  Φωτοβολταϊκό ή ενεργειακά τζάμια;   - Το blog της Πρίσμα

  Τα οικονομικά στοιχεία της ενεργειακής βελτίωσης ενός διαμερίσματος -  Το blog της Πρίσμα  

facebook twitter youtube linkedin

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Β.Ι.Π.Ε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ Γ'
Ο.Τ. 37
ΟΔΟΣ ΝΒ7
574 00
ΣΙΝΔΟΣ
Τηλ.: 2310 777 777
Φαξ: 2310 777 778-9

ΕΔΡΑ

ΑΜΙΣΙΑΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Τ.Θ. 1345
65403
ΚΑΒΑΛΑ
Τηλ: 2510 326 124
Φαξ: 2510 326 392

ΕΚΘΕΣΗ

12ο χλμ ΕΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ
ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ & ΛΥΚΟΒΡΥΣΕΩΣ
14452, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

E-MAIL

Πωλήσεις
sales@prismaglass.gr Λογιστήριο
logistirio@prismaglass.gr Πληροφορίες
info@prismaglass.gr
Login-iconLogin